Werkwijze Marijke de Waal Malefijt

Werkwijze Marijke de Waal Malefijt

Dossierstudie voorafgaand aan het 1e consult

Als u bij mij komt voor een consult bestudeer ik uw vooraf ingeleverde ‘huiswerk’:

 • Uw medisch dossier (met pasfoto);
 • De uitslag van de door u gemaakte constitutietest;
 • Uw ingevulde klachtenregistratieformulier;
 • De ingevulde voedingsanamnese lijst met daarop uw dagelijks menu en aangekruiste voedingsmiddelen.

Medisch dossier met oude uitslagen

Op grond van deze medisch dossierstudie (inclusief voedingsgewoonten, oude laboratoriumuitslagen, etc.) kan ik tijdens ons 1e oriënterend gesprek vlotter bepalen waarover ik nog meer navraag of nader onderzoek(en) wil doen. Vragen van uw kant over de aanpak kan ik met bovengenoemde achtergrondgegevens makkelijker beantwoorden. Tevens kunnen we al een begin maken met een voorlopige koers.

Stap 1: voorlopige koers

Dat wil zeggen dat er meestal al een voorlopig voedings-, medicatie- en suppletieadvies gemaakt kan worden die u schriftelijk naderhand digitaal krijgt toegestuurd.

Stap 2: aanvullend onderzoek

Als er nader aanvullend onderzoek nodig is, kunnen we dit meestal in het eerste gesprek ook al bespreken. Aan de hand van deze uitslagen kunnen de voorlopige adviezen aangepast of bijgestuurd worden bij stap 2.

Hoe groter palet, hoe meer kleur. Hoe meer keus, des te meer oplossingen.

Kosten van onderzoeken

Het financiële plaatje kan in de digitale uitwerking na het eerste consult meegenomen worden omdat de prijzen van specifieke middelen en onderzoeken naar aanleiding van de te volgen koers dan precies bekend zijn. Alles kunt u zelf indien nodig met een apparaatje opnemen (omdat er vaak veel wordt uitgelegd) om het op uw gemak thuis nog eens te kunnen beluisteren. Vaak verwijs ik ook naar mijn websites www.energieherstelplan.nl en www.natuurdietisten.nl (zonder inlogcode) omdat daar veel zaken nog dieper worden uitgelegd (2000 artikelen van mijn hand).

Aan welke aanvullende onderzoeken kan gedacht worden?

Onderzoeken die we voor u kunnen laten bepalen bij gecertificeerde laboratoria zijn:

 • De verteringscapaciteit,
 • De zuurgraad (die van belang is voor de optimale werking van de verteringsenzymen),
 • Schimmelinfecties, parasieten, bacteriële overgroei,
 • Darmflora (of er bijvoorbeeld voldoende bifidobacteriën en lactobacillen zijn,
 • Allergie/ IgG voedselintolerantie onderzoek: Imupro testen , zie www.prohealth.nl,
 • Nutriënten-onderzoek,
 • Vitaminen, mineralen onderzoek (bloed),
 • Vetzurenprofiel (bloed),
 • Aminozuren (urine),
 • Haaranalyse,
 • Onderzoek stofwisselingsproblemen,
 • Zware metalen (in haar of in urine)
 • Hormoonprofiel (bloed, speeksel en urine),
 • Schildklieronderzoeken (bloed en urine),
 • Leverwaarden, waaronder Homocysteine (bloed),
 • Etc.

Hoe zien uw adviezen op maat er uit?

 • U krijgt een persoonlijk dieetadvies (rekening houdende met uw constitutie) met dagmenu-suggesties;
 • U krijgt o.a. leestips voor extra verdiepende informatie die u kunt vinden op mijn websites www.energieherstelplan.nl en www.natuurdietisten.nl ;
 • Achtergrondinformatie (inclusief eigen gemaakte bijsluiter) van de voorgeschreven middelen/supplementen;
 • Leestips; die u kunt vinden in onze boeken
 • Uitslagen (bloed, urine, ontlasting) met schriftelijke interpretaties en uitleg.

Hoe ziet uw middelenadvies er uit?

 • U krijgt een schriftelijk advies met welke middelen (inclusief prijs, waar te verkrijgen/bestellen, inclusief eigengemaakte bijsluiter);
 • Een aanbeveling wanneer u deze het beste kunt innemen en uw persoonlijke dosis (die kan afwijken van het standaardadvies van de fabrikant);
 • Een heetwaterkuur(indien nodig) om de afvalstoffen af te voeren, zodat eventuele ‘bijwerkingen’ zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid tot een minimum beperkt worden.

Hoe zien uw vervolgstappen eruit?

Het tweede gesprek volgt meestal na gemiddeld twee maanden. Dit kan als u van ver komt ook telefonisch afgewikkeld worden. De meeste mensen die mij de afgelopen 40 jaar geconsulteerd hebben komen uit heel Nederland, België en Duitsland.

Ik kan me voorstellen dat het geen pretje is om te reizen als u zich ziek voelt. Gelukkig heb ik een vak dat heel goed telefonisch te doen is. Ook bij uitgebreide vragen die soms een uur kunnen duren kan dit met gemak, want ik heb een speciale consultlijn (die u dan t.z.t. van mij krijgt) die alleen gebruikt mag worden op afspraak, zodat de praktijklijn niet bezet is.

Privacy Gottswaal

Tijdens de behandeling gaat Gottswaal zorgvuldig met de gegevens uit je gezondheidsdossier om. Soms is het voor de behandeling nodig, dat Gottswaal informatie uitwisselen met je behandelend arts of andere gezondheidsprofessional. Hiervoor vraagt Gottswaal altijd vooraf je toestemming. Gottswaal hanteert in de praktijk de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Je dossier wordt tot 15 jaar na beëindiging van de behandeling bewaard en daarna vernietigd. Je kunt Gottswaal eventueel schriftelijk vragen tegen vergoeding van de onkosten een kopie van het dossier toe te sturen.

Klachten

Als je het niet eens bent met de manier waarop Gottswaal met je is omgegaan, bespreek dit dan zo spoedig mogelijk met mij. Dan ga ik graag samen met jou in gesprek om het probleem te bespreken. Als dit niet tot een bevredigende oplossing leidt, kun je je richten tot de de Klachtencommissie Alternatieve Behandelwijzen (KAB), waar mijn beroepsvereniging waar ik lid van ben is aangesloten. De procedure is te vinden op https://www.geschilleninstantiekab.nl.

Wilt u nog meer van en over mij weten?

U leest hier meer over mijn achtergrond. Voor mijn boeken, zie de publicatielijst. Ook kunt het gezondheidsnieuws volgen op  www.natuurdietisten.nl, die door mij is opgericht en waar u veel publicaties van mijn hand kunt vinden. Meer over mijn visie over de lever vindt u op www.energieherstelplan.nl Cursussen, workshops, lezingen en seminars vindt u in deze Agenda.

 

Boeken:
1. Marijke de Waal Malefijt & Anna Kruyswijk-van der Heijden, Schimmels, suiker en allergie (1988), Uitgeverij Ankh Hermes 1989 ISBN 97.89020.20.7378
2. Marijke de Waal Malefijt ‘Op een laag pitje’ , recepten voor ME, hypoglykemie, candidiasis, en chronische vermoeidheid Uitgeverij Ankh Hermes
3. Marijke de Waal Malefijt ‘Ik heb mijn buik er van vol’ (1e versie), Uitgeverij Ankh Hermes
4. Marijke de Waal Malefijt & Tessa Gottschal: Migraine & Hoofdpijn Ankertje 2003. Uitgeverij Ankh Hermes
5. Marijke de Waal Malefijt Wat heb je op je lever, Uitgeverij Ankh Hermes 1995 ISBN 97.89020.24.3024 (ook in Duitse vertaling Entgiftung und stoffwechsel)
6. Marijke de Waal Malefijt ‘Ik heb mijn buik ervan vol’, gehele nieuwe update Uitgeverij Schors, 2011
7. Marijke de Waal Malefijt & Tessa Gottschal, , ´t Went zo´n element, Schors 2010, ISBN
8. Marijke de Waal Malefijt & Tanja Visser, Energieherstelplan, uitgeverij Schors 2011, ISBN 978906378769 1
9. Marijke de Waal Malefijt & Tessa Gottschal; De uitputting voorbij (2013), uitgeverij Schors, ISBN 9789063789954
10. Marijke de Waal Malefijt & Tessa Gottschal: Migraine & Hoofdpijn Schors. ISBN 9789075145311 (ook in Engelse vertaling)

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen