Onze visie op gezondheid

Onze visie op gezondheid

Lees meer over het krijgen en behouden van immuniteit ons boek “De Uitputting Voorbij”.

We kunnen kijken naar ziekten zoals de farmacie dat doet. Dan geven we elke verzameling van klachten een ziekte met een Latijnse naam en adviseren daarvoor medicatie. We kunnen het ook als één ziekte zien: namelijk in onbalans zijn. Bij ziekte is het alsof de verbinding tussen de geest en het lichaam ergens verbroken is.

Onbalans herstellen

Deze onbalans kunnen we o.a indelen in niet optimaal werkende lichaamssystemen (bijv. spijsvertering, lever, hormoonstelsel, zenuwstelsel, BBRS). Zodra je ziekte (onbalans) op deze manier bekijkt krijgt u dus niet alleen een pil tegen hoofdpijn, een zalfje tegen eczeem of een drankje tegen de hoest. Bij een onbalans gaat het er dan ook om dat:

  • de aanleg (constitutie) hersteld wordt;
  • de weerstand verhoogd wordt door het BBRS te ontdoen van zijn gifstoffen; 
  • de systemen met de juiste voeding versterkt worden; 
  • de geestelijke instelling versterkt wordt.


Wij streven naar zo’n aanpak en dit is de kern van ons zelfzorgmodel. In dit zelfzorgmodel staat uw eigen verantwoordelijkheid voorop door te:

  • zorgen voor herstel en behoud van uw gezondheid door gezond te eten. 
  • zorgen voor een gezonde geestelijke instelling;
  • zorgen voor de juiste ontspanning;
  • zorgen voor de juiste beweging;
  • zorgen voor een gezond milieu zowel intern als extern;
  • zorgen voor het juiste evenwicht te vinden tussen de aandacht voor uzelf en de ander.

Doe de constitutie-test

Met de constitutie-test bieden wij u de mogelijkheid om na te gaan welke constitutie u heeft, of welke op dit moment het meest naar voren springt.

Hoe werkt de constitutie-test?

De test bestaat uit 34 vragen die u in ongeveer 15 minuten kunt beantwoorden. Per vraag worden specifieke waardepunten toegekend. We weten welke antwoorden bij uitstek kenmerkend zijn voor een bepaald constitutietype. We realiseren ons ook welke vragen vaak te fraai beantwoord worden. Met de berekening van uw constitutie wordt hiermee rekening gehouden.

Vult u de vragen zo waarheidsgetrouw mogelijk in. Waak ervoor uw antwoorden niet mooier, flinker of ambitieuzer voor te doen dan werkelijk is. De reden waarom we dit schrijven is omdat alle constituties de neiging hebben hun zwakkere kanten te verbloemen. Vata-mensen verwarren bijvoorbeeld nog weleens hun vlijt en ijver met ambitie en prestatiedrift. Pitta-mensen halen doelmatig en vlot optreden makkelijk door elkaar met concurrentie en dominantie. Kapha-mensen verwarren weleens hun rustige en kalme aard met desinteresse en apathie.

Na de beantwoording van alle vragen berekent de test uw constitutie. U kunt dan doorklikken naar een pagina met meer informatie over de uitslag.