Meer over de uitslag van de constitutie-test

Meer over de uitslag van de constitutie-test

Bij de uitslag zie u een drie-verdeling. U vindt daarin terug welke verhouding de elementen bij hebben. Allicht is dit een momentopname hoe op dit moment bij u de verhouding tussen de elementen ervoor staat. Het is uiterst zeldzaam dat iemand alleen scoort in één constitutie.

In het hoofdstuk Ayurveda kunt u lezen hoe iedere constitutie gebaseerd is op de relatie met de drie dosha’s. De dosha’s bevatten de drie elementen -aarde/water, vuur en lucht/ether- die in ieder mens voorkomen. Het element dat op dit moment het sterkst vertegenwoordigd is in u, geldt ais uw hoofdelement. Dat bepaalt of u als Vata (‘Hert’), Pitta (‘Tijger’) of Kapha (‘Olifant’) gecategoriseerd wordt. Een zogenaamde dubbelconstitutie komt heel vaak voor. Dan heeft u bijvoorbeeld als hoofdelement vuur (de Pitta-constitutie ), op de hielen gevolgd wordt door een sterk aarde/water-element (de Kapha-constitutie). In dat geval heeft u een Pitta/Kapha-constitutie.

Simpele test?

De test oogt misschien simpeler dan het lijkt. Achter de schermen van de website is echter rekening gehouden met een essentieel onderdeel.  Iemand kan bijvoorbeeld van oorsprong een Pitta/Tijger constitutie hebben maar zichzelf zo uitgeput hebben dat hij/zij nu kenmerken van de Vata/hert constitutie zal tonen. Onzichtbaar voor u als tester, wordt hier in de test daar waar mogelijk rekening meegehouden.

Betekenis van de uitslag

Nu weet u welk element bij u de boventoon voert en vandaaruit welke constitutie u heeft ;  wat dan? Deze informatie bepaalt welk levensritme, welke voeding en welke activiteiten het beste bij u passen. Het geeft informatie over uw psychische kenmerken en mogelijkheden.


Voor elke constitutie geldt: zodra een van de elementen teveel of te weinig aanwezig raakt dan leidt dit tot een verstoring. Deze verstoring kan lichamelijke, psychische of lichamelijke én psychische klachten geven. Heft u dit euvel niet op dan is het in feite een uitnodiging om ernstiger klachten te ontwikkelen. Dat duurt bij de een misschien langer dan bij de ander, maar het zal komen. Het is slechts een kwestie van tijd.

het boek 't Went, zo'n element'In ons boek ‘t Went, zo’n element’ vindt u meer gedetailleerde informatie. U leest daarin hoe u uw constitutie het beste kunt verzorgen. Net zoals waaraan u kunt herkennen of een element de andere overheerst en hoe u dit kunt corrigeren. Een samenvatting van dit boek in pdf formaat kunt u hier downloaden. Op pagina 5 t/m 7 van deze samenvatting kunt u de eigenschappen van de drie types nalezen. (Voor pdf-dokumenten heeft u Acrobat Reader nodig.)

Geluk, tevredenheid en gezondheid

U kunt veel klachten voorkomen door vroegtijdig met uw constitutie rekening te houden. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen. Bovendien kunt u door mét de stroom van uw constitutie mee te gaan – in plaats van er tegenin – zich veel makkelijker ontplooien. Geluk, vreugde, tevredenheid, gezondheid, werk dat bij u past, fijne relaties etc. Dat alles wordt een stuk makkelijker.