Marijke de Waal Malefijt

Opleidingen

Na mijn studie Diëtetiek (1978), Orthomoleculaire Voedingsleer (vanaf 1983) en diverse studies in de natuurgeneeskunde (iriscopie, kinesiologie, kruidenleer, homeopathie, gemmotherapie, voetreflex) en bloedanalyse (o.a. nutriëntenonderzoek, ontlasting- en urine- en speekselonderzoeken) ben ik me vooral gaan specialiseren om voeding als genezend middel (voedingsgeneeskunde) te gebruiken. Ik werk inmiddels ruim 40 jaar in een zelfstandige praktijk (Gottswaal).

Werkwijze

Voedingsgewoonten houd ik tegen het licht van de constitutie (beschreven in mijn boek ’t Went zo’n element), emotionele onderstromen, biochemische disbalansen (nutrienten tekorten), slechte leverontgifting (zie mijn leverboek; energieherstelplan), bijnierzwakte (zie mijn boek ‘de uitputting voorbij’) en hormonale onbalans. Daarmee wordt voeding meer dan louter een samenstelling van biochemische moleculen. U bent meer dan een optelsom van eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën. Iedereen is een unieke ‘optelsom’ van ervaringen waarin hij wel en niet gevoed is.

Zelfzorgmodel beschreven in mijn boeken

Mijn visie en werkwijze heb ik in diverse boeken en artikelen beschreven.
Ik doceer o.a in orthomoleculaire voedingsleer, geef masterclass-dagen voor artsen, natuurdietisten over de constitutieleer en zelfzormodel zoals beschreven in mijn boeken. Ik heb meegewerkt aan een t.v uitzending over natuurvoeding en diverse radio-uitzendingen. Ik schrijf voor diverse bladen en ik word regelmatig door diverse gezondheidsbladen en kranten geïnterviewd. Zie hiervoor De media & Gottswaal.

MBOG trofee in 2005

Op het 19e congres van de MBOG gehouden op 1 oktober 2005, is de Orthomoleculaire Trofee 2005 aan mij uitgereikt. Mijn verdienste als pionier op het gebied van de orthomoleculaire voedingsleer in Nederland waren de motivatie om mij deze prijs toe te kennen. Ik heb aan de basis gestaan van de oprichting van het Nederlandse netwerk orthomoleculaire diëtisten, die erkend zijn door de Nederlandse Diëtisten Vereniging (NVD). 

Oprichter en eigenaar van diverse kennissites

Daarnaast ben ik oprichter en eigenaar van een kenniscentrumwebsite over biologsche natuurlijke voeding en functionele geneeskunde met een brede(re) kijk: www.natuurdietisten.nl. Daarnaast heeft Gottswaal nog meer sites in de lucht; www.energieherstelplan.nl en www.deuitputtingvoorbij.nl en www.constitutietest.nl en www.gottschalmeditaties.nl.

Meer over mijn werkwijze leest u hier.