Hier vindt u een lijst van veelgestelde vragen en onze antwoorden. Om het zoeken te vergemakkelijken, kunt u in de linkerkolom selecteren op onderwerp.
> Klik hier voor alle veelgestelde vragen of het begin van de lijst
> Klik hier voor alle veelgestelde vragen of het begin van de lijst
-
Hoe zit het met medicatiegebruik en reacties op maag en darmen en bijvoorbeeld gewrichtsklachten? sluitZie het artikel "Medicament of mankement" op de NDN site.Is het innemen van diverse oliesoorten belangrijk of kunt u volstaan met alleen sluitHet roteren van diverse soorten koudgeperste onverhitte oliesoorten zoals lijf-, lijnzaad-, pompoenpit- en walnootolie én het daarbij innemen van visoliecapsules geeft duidelijk minder ontstekingen.
Een recent onderzoek in de Nutrition liet positieve resultaten zien bij het gelijktijdig gebruiken van olijfolie met visolie.
Bron: Nutrition 2005 Feb;21(2);131-6 ‘Supplementation of fish oil and olive oil in patients with rheumatoid arthritis.’door Berbert AA, Kondo CR, Almendra CL, Matsuo T, Dichi I.Is volkorenbrood altijd het beste? sluitHet antwoord hierop is vreemd genoeg: Nee.
Niet in alle omstandigheden en niet voor iedereen.
In volkorenbrood vindt u nog álle voedingsstoffen terug. Zoals vitaminen, mineralen, zemelen. Zo bekeken is dit absoluut de beste keuze. Vooral als het meel ook nog eens uit de biologisch-dynamische akkerbouw komt.
Wanneer kunt u toch beter géén volkorenbrood gebruiken? Dat is in twee omstandigheden: bij een door ziekte of andere omstandigheden zwakker geworden vertering. En wanneer uw constitutie zodanig is dat zulke zware (verterings-)kost van nature moeilijk verteerd.
U kunt bij het eerste denken aan baby’s en peuters, maar ook aan bejaarden. Daarnaast in al die gevallen waarbij uw spijsvertering verzwakt is geraakt. Zoals bij ziekte van Crohn, diverticulitis e.d.
Er is een zekere groep mensen die van nature een minder sterk spijsverteringsstelsel hebben. Deze aard ligt al van jongsaf in iemand ‘gebakken’ . Deze groep doet het beter op lichter brood. Witbrood is voor hun wel goed verteerbaar, maar echte voedingsstoffen zitten daar niet meer in en is daarom weinig nuttig. Bruin brood is dan een betere keuze. Eventueel van zuurdesem want dat is nog makkelijker voor de vertering.
Bronnen: Harold McGee ‘Over eten en koken, wetenschap en overlevering in de keuken’ van uitgeverij Dick Bakker. ISBN 90.351.10870
M. de Waal Malefijt t Went, zo’n element, omgaan met je constitutie’ bij uitgeverij Schors ISBN 978-90-6378-912-1
Doe de constitutietest en kijk of u tot die groep mensen hoort die van nature een lichtere vertering nodig heeft.