> Naar alle agendaberichten

Masterclass: Lever - Maag - Darmen door Marijke de Waal Malefijt 26 januari 2018

02 januari 2018 - 31 januari 2018 | ndn | Een systeembiologische benadering van de leverontgifting door docent Marijke de Waal Malefijt.

Deze masterclass gaat over leverproblematiek benaderd vanuit drie systeembiologische regelsystemen (cybernetica); de lever, maag-darmen (vertering) en bijnieren.

marijke

Cybernetica is de wetenschap die zich bezighoudt met besturing van biologische en mechanische systemen met behulp van terugkoppeling (feedback). Systeembiologisch onderzoek bestudeert biologische processen als deel van het gehele biologische systeem. Wat komt er in deze cursus aan bod?
Systeembiologische benadering van de leverDe essentie van systeembiologie is te achterhalen hoe deelsystemen op verschillende niveaus samenwerken en elkaar beïnvloeden. In de systeembiologie gaat het niet alleen om de functie van al deze componenten, maar vooral ook om de dynamische interacties tussen al deze componenten. Diëten bestaan er voor elke kwaal. Een niet optimaal functionerende lever die vaak daaraan ten grondslag ligt, wordt jammer genoeg dikwijls vergeten. "Het verschil tussen een gezonde lever en een gezond leven is slechts één letter. Toch scheelt dat een heel alfabet aan ziekten." De lever is bij chronische klachten altijd betrokken. Geen wonder dat in de Traditionele Chinese Geneeskunde en de Ayurveda zo veel aandacht besteedt wordt aan de conditie ervan.

Maar wat te doen wanneer er meerdere systemen uit balans zijn en je te maken hebt met een kwetsbare, gevoelige patiënt? Waar begin je met je behandeling, welke voedingsadviezen geef je en welke supplementen zijn passend? Hoe bouw je de behandeling verder uit? En hoe pas je de behandeling aan wanneer blijkt dat je patiënt anders reageert op je voeding- en suppletiebehandeling dan jij had gehoopt? Is er bijvoorbeeld sprake van afwijkende CYP enzymen.
TCM: Verschillende leverpatronenDe TCM kent grofweg drie verschillende leverpatronen. De drie patronen komen los of in combinatie met elkaar voor. Veel voorkomende combinaties zijn een leverstagnatie samen met een uitgeputte lever of een leverstagnatie samen met leverhitte. Door deze patronen te herkennen, wordt het makkelijker een passende aanpak te vinden voor het verminderen van klachten.

Wanneer de aanpak ook nog gecombineerd wordt met kennis van de constitutieleer vanuit de Ayurveda en de orthomoleculaire benadering van de leverbiotransformatie dan kunnen adviezen meer op maat gemaakt worden voor patiënten. Daarin wordt ook meegenomen bloeduitslagen van de nutriëntenstatus, diverse soorten ontlastingonderzoek en urineonderzoek.
Doel cursusHet doel van deze cursus om gedegen kennis te krijgen over de regelsystemen en te begrijpen hoe leverontgiftingstagnatie grote gevolgen heeft op de vertering en op welke manier dit te verbeteren valt.
LesmateriaalDe Masterclass wordt ondersteund met een uitgebreide slide syllabus en er wordt gebruik gemaakt van het behandelmodel beschreven in het boek: "De uitputting voorbij" (Marijke de Waal Malefijt, uitgevrij Schors) welke bij de prijs is inbegrepen. De lesstof wordt ook besproken aan de hand van casuïstiek en praktische voorbeelden.
Voor wie bedoeldDeze opleiding is bedoeld voor mensen die in de gezondheidszorg werken en die een duidelijke affiniteit hebben met orthomoleculaire geneeskunde en/of -voeding. Denk hierbij aan orthomoleculair werkende (huis)artsen, natuurartsen, natuurgeneeskundigen, (natuur)diëtisten, voedingskundigen, homeopaten, osteopaten, verpleegkundigen, acupuncturisten, TCM therapeuten, mesologen, fysiotherapeuten, etc. Datum; 26 januari 2018Locatie: Ortho health Foundation te Hoofddorp.
AccreditatieMBOG, KTNO, NWP en AVIG in aanvraag. Voor speciale accreditatieverzoeken kunt u contact opnemen met info@sohf.nl
Kosten: € 190.00 Exclusief BTW
Inclusief cursusmateriaal, boek “De uitputting voorbij” geschreven door Marijke de Waal Malefijt (Schors 2013), koffie, thee en een gezond lunchbuffet